KONSUMPCJA MIĘSA A RYZYKO WYSTĄPIENIA RAKA

Nie sposób przejść obojętnie obok dwustronicowego podsumowania pracy będącej owocem współpracy 22 naukowców z 10 krajów świata, która ukazała się 26 października 2015 r. w czasopiśmie The Lancet Oncology. Autorzy z ramienia Międzynarodowej Agencji ds. Badań nad Rakiem (ang. Internation Agency for Research on Cancer; IARC) zweryfikowali ponad 800 badań oceniających wpływ konsumpcji czerwonego mięsa oraz przetworzonego mięsa na ryzyko wystąpienia nowotworów. Na podstawie wyników ich pracy konsumpcja przetworzonego mięsa została sklasyfikowana jako „rakotwórcze dla ludzi” (Grupa 1), a spożywanie czerwonego mięsa jako „prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi” (Grupa 2A).

Credit Cancer Research UK
Źródło grafiki: Cancer Research UK

Nie ulega wątpliwości, że czerwone mięso jest źródłem wysokiej jakości białka oraz wielu ważnych mikroskładników takich jak witaminy z grupy B, żelazo czy też cynk. Z tego powodu często gości na talerzu sportowca. Nie mniej jednak, na podstawie dostępnych danych zaleca się zminimalizowanie udziału przetworzonych produktów mięsnych w diecie oraz, pomimo ograniczonych dowodów, ograniczenie konsumpcji mięsa czerwonego.

Mając na uwadze fakt, że zagadnienie bezpieczeństwa spożywania czerwonego mięsa budzi duże zainteresowanie wśród wielu osób postanowiłem przetłumaczyć zestaw pytań oraz odpowiedzi (Q&A) przygotowany przez WHO oraz źródłową pracę (Carcinogenicity of consumption of red and processed meat), która ukazała się na łamach The Lancet Oncology. Zachęcam wszystkich zainteresowanych do  lektury tych dwóch dokumentów.

Q&A: POBIERZ

Carcinogenicity of consumption of red and processed meat: POBIERZ

 

udostępnij na:

Zostaw odpowiedź

udostępnij na: