NIE WYRZUCAJ ŻÓŁTEK JAJ!

Jaja to bardzo dobre źródło białka (w 1 jajku ważącym 50 g znajdziemy 6,3 g białka) oraz leucyny (~0,5 g w jednej sztuce), istotnego aminokwasu w procesie budowania masy mięśniowej. Zapewne niewiele osób zaskoczy fakt, że to w żółtku (15,9 g/100 g), a nie w białku jaja znajdziemy większe ilości protein (10,9 g/100 g). Teoretycznie powinien być to wystarczający argument, aby nie rezygnować z żółtek jaj, jednak jak się okazuje to nie wszystko co żółtka mają nam do zaoferowania jeżeli chodzi o ich potencjał anaboliczny!

Naukowcy zaserwowali uczestnikom swojego badania (10 młodym mężczyznom) jajecznicę składającą się z samych białek (18 g białka, 0 g tłuszczu) lub całych jaj (18 g białka, 17 g tłuszczu). Zanim jednak adepci treningu siłowego mogli skonsumować posiłek, musieli wykonać trening oporowy nóg (wyciskanie i prostawanie nóg w 4 seriach po 10 powtórzeń, 80% ciężaru maksymalnego).

Niezależnie od kompozycji posiłku, 300 minut po jego spożyciu dostępność aminokwasów pochodzących ze skonsumowanych całych jaj lub białek była porównywalna (75±2,3% vs 77±1,7%). Najciekawsze dopiero jednak przed nami, jajecznica składająca się z całych jaj skuteczniej (o 70%) nasiliła proces syntezy białek miofibrylarnych (czyli tych z których zbudowane są nasze mięśnie) w porównaniu do posiłku zawierającego wyłącznie białka jaj (FSR 0,034%/h vs 0,024%/h; P=0.02).

FSR (ang. fractional synthetic rate) to metoda które pozwala ocenić stopień w jakim prekursor (w tym wypadku znakowana leucyna znajdująca się w jaju) wbudowywany jest w produkt (syntetyzowane białka mięśniowe). W tym celu należy wykonać kilkakrotnie biopsję ćwiczonych mięśni (pobiera się niewielką część tkanki mięśniowej, przed i po interwencji żywieniowo-treningowej w celu oszacowania ile aminokwasów pochodzących z testowanego produktu zostało wbudowanych w nowe białka mięśniowe). FSR wyrażane jest jako %/h. Wartość 0,034%/h oznacza, że w każdej godzinie 0,034% masy mięśniowej zostało na nowo zsyntetyzowane.

Autorzy badania niestety nie do końca wiedzą z jakiego powodu całe jaja skuteczniej stymulują proces budowy nowych białek mięśniowych niż same białka jaj. Na podstawie wyników można stwierdzić co najwyżej, że za obserwowane różnice nie jest odpowiedzialna poposiłkowa dostępność aminokwasów (jak mogliście przeczytać była porównywalna). Być może żółtka kryją w sobie jakiś „magiczny” składnik lub/i różnica podyktowana jest innym (korzystniejszym) profilem aminokwasowym całych jaj.

Vliet, S. van et al. Greater Stimulation of Postexercise Muscle Protein Synthesis after Consumption of Whole Eggs versus Egg Whites in Healthy Young Men. FASEB J 31, 164.7–164.7 (2017).

PS Niestety obecnie praca dostępna jest wyłącznie w formie abstraktu

udostępnij na:

Zostaw odpowiedź

udostępnij na: