DIETA BEZGLUTENOWA A ZDOLNOŚCI WYSIŁKOWE SPORTOWCÓW

 

Jeżeli kiedykolwiek zastanawialiście się czy dieta bezglutenowa może poprawić zdolności wysiłkowe zdrowych zawodników poniższe badanie powinno rozwiać wasze wątpliwości.

Naukowcy zaprojektowali badanie, w którym ocenili krótkoterminowy wpływ diety bezglutenowej na wydolność fizyczną, objawy żołądkowo-jelitowe, subiektywne samopoczucie, uszkodzenie komórek jelita cienkiego (IFABP – jelitowe białko wiążące kwasy tłuszczowe) oraz markery stanu zapalnego (IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10, IL-15, TNF-α).

Grupę badaną stanowiło 13 wytrenowanych kolarzy (8 mężczyzn, 5 kobiet), u których nie stwierdzono celiakii lub objawów zespołu jelita nadwrażliwego (wiek: 32±7 lat; masa ciała: 71.1±13.4 kg; wzrost 177.0±11.8 cm, VO2max 59.1±8.0 ml.kgmin).

Uczestnicy zostali przydzieleni na 7 dni do grupy, która spożywała gluten (GCD) lub do grupy, w której gluten został z diety wyeliminowany (GFD). Badanie przeprowadzono z randomizacją, metodą krzyżową (10-dniowy okres przerwy pomiędzy okresami diety GFD oraz GCD), z podwójnie zaślepioną próbą.

Wydolność fizyczną badano w 7 dniu stosowania odpowiednio diety GCD oraz GFD, za pomocą 45-minutowego protokołu (45 minut wysiłku submaksymalnego w stanie równowagi czynnościowej; 70% mocy szczytowej) zakończonego 15-minutową próbą czasową.

Wnioski? Krótkoterminowe stosowanie diety bezglutenowej przez zdrowych sportowców nie ma wpływu na ich wydolność fizyczną, objawy żołądkowo-jelitowe, samopoczucie, wybrane wskaźniki uszkodzenia jelit oraz markery zapalne.

SPRAWDŹ BADANIE

udostępnij na:
udostępnij na: