CO JEDZĄ CZOŁOWI ULTRAMARATOŃCZCY?

Anegdotyczne dowody sugerują że coraz większa liczba ultramaratończyków świadomie podejmuje się przewlekłego stosowania diety niskowęglowodanowej/ diety ketogenicznej w okresie treningowym oraz startowym, w celu zmaksymalizowania procesu utleniania kwasów tłuszczowych, jako źródła energii podczas wykonywanego wysiłku fizycznego.

Czy czołowi ultramaratończycy rzeczywiście ulegają temu trendowi? Żeby odpowiedzieć na to pytanie Trent Stellingwerff (1) przeprowadził bardzo ciekawą analizę przypadków (case study) i ocenił strategie żywieniowe, które realizują topowi ultramaratończycy, zarówno przed jak i w trakcie zawodów.

Trzej światowej klasy ultramaratończycy (Rob Krar, Max King i Adam Campbell) zgodzili się na wypełnienie kwestionariusza spożycia posiłków w okresie okołotreningowym (zostali w tym celu odpowiednio przeszkoleni w celu ograniczenia ryzyka związanego z oceną wielkości porcji). W roku 2014 wspomniani sportowcy ukończyli łącznie 16 ultramaratonów, wygrywając 8 z nich (włącznie z prestiżowym Western States Endurance Run; zwycięski czas to 14:53:22).

Posiłek przedstartowy, czyli śniadanie, zawierał w swoim składzie 70±16 g węglowodanów, 29±20 g białka i 21±8 g tłuszczu. W trakcie 100-milowego wyścigu sportowcy spożywali średnio 1162±250 g węglowodanów (71±20 g/h) oraz niewielkie ilości tłuszczu oraz białka. Taka podaż makroskładników odpowiadała całkowitej konsumpcji energetycznej wynoszącej 5530±1673 kcal (333±105 kcal/h). Ultramaratończycy w trakcie wyścigu spożywali także średnio 912±322 mg kofeiny oraz 6.9±2.4 g sodu. Ponadto, 93±12% dostarczanej energii pochodziła z produktów komercyjnych.

Podsumowując, omawiani czołowi ultramaratończycy praktykowali strategie żywieniowe mające na celu przyjmowanie maksymalnych ilości węglowodanów. Co więcej, pomimo ograniczonego wsparcia ze strony osób zajmujących się żywieniem, wszyscy sportowcy przyjmowali węglowodany i sód w ilościach zbieżnych ze współczesnymi zaleceniami sformułowanymi w oparciu o dowody naukowe.

  1. Stellingwerff T. Competition Nutrition Practices of Elite Ultra-Marathon Runners. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015. doi: 10.1123/ijsnem.2015-0030. PubMed PMID: 26061831.

 

udostępnij na:

Zostaw odpowiedź

udostępnij na: